Vem har rätten till din kropp?

Vem har rätten att ta på din kropp? Vem har rätten att tycka till om din kropp? Vem har rätten mer än du själv? 
 
När jag blev gravid förändrades allt, helt plötsligt fick alla rätten att ta på min kropp, kommentera hur jag såg ut och ha åsikter högt över mitt huvud. Åsikter och tankar bara jag själv borde kunna ta beslut till, men nej, tydligen inte. 
 
Jag kan inte förneka att jag själv har nån gång tagit fram min hand när jag träffat en bekant/vän/släkting och ”klappat” på magen eller kommenterat en annans människas kropp när denna har varit gravid. 
Detta blev dock helt annorlunda när jag själv blev gravid! 
 
När jag utsattes för mitt första övergrepp så blev jag väldigt tillbakadragen när det gällde att någon ens tog mig i handen. Jag blev väldigt rädd för beröring. Det har tagit lång tid för mig att acceptera beröring. Allt från spontana kramar till att kunna vara intim. 
 
Jag har även som många människor oavsett kön haft kroppshets. Jag har hets tränat, använt mig av ohälsosamma dieter och hatat min kropp. 
Jag kom ihåg när jag fick mina första bristningar på låren, jag grät och grät för att jag tyckte jag var så fruktansvärt ful och tjock. Jag gick i 7:an, var absolut inte tjock, jag var normalviktig men jag kunde inte förstå det. Allt jag såg när jag tittade mig i spegeln var en stämpel i pannan med texten ”tjockis”. 
 
Under dessa snart 9 månader som jag varit gravid har jag hört allt från ”Tjockis!” ”Är du säker på att du inte har två i magen?!” ”Sådär stor blev aldrig jag när jag var gravid!” ”Du kommer spricka snart!”. 
Detta är bara en bråkdel av vad jag har fått kastat i ansiktet när jag träffat människor i min omgivning. Ibland kan jag ta det med en nypa salt men ibland är det skitjobbigt att höra. Oavsett om man är gravid eller ej är det inte okey att säga detta. Det tar väldigt hårt varenda gång. 
Det är bara jag som har rätten att tycka till om dessa saker om min kropp, ingen annan. 
 
Sen kommer vi till de som tar sig friheten att ta på en gravid kropp, att smeka magen, ”klappa” på magen eller göra något annat närmande. 
När man är gravid så kan man bli otroligt öm, speciellt just på magen, det drar i ligamenten, huden är öm och man har ont i magen emellanåt. Då vill man inte ha en hand som helt utan förvarning tar på en, inte jag iallafall. 
Sen som jag skrev tidigare så har jag otroligt svårt för beröring, så att någon tar på mig utan min tillåtelse är oerhört jobbigt psykiskt för mig. 
 
För att förtydliga lite till, går du fram till alla i din närhet och tar på deras mage och även kommenterar hur stor personen är? Jag tror att dom flesta svarar nej på den frågan. Så vad för er rätten att ta på en gravids kvinnas kropp och berätta hur stor hon är bara för att hon är gravid? 
 
Vad skulle hända om jag började härma ett beteende mot personen som just har kommenterat min kropp, tagit på min kropp? 
Vad skulle hända om jag frågar den personen om denne kanske har ätit lite för mycket på senaste tiden för magen har vuxit sen vi sågs sist och klappar på den personens mage? 
 
 
 
 
 

Kommentera här: